sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Tuula T. Matintuvan arvoituksellinen dekkari Syntymään tuomittu

Valitsin tämän kirjan, koska olin päättänyt lukea dekkarin ja tämä kirja osui silmääni ja se vaikutti jännittävältä ja mielenkiintoiselta.

Kirjan alussa kesäteatterissa esitetään kesän viimeistä näytöstä Punahilkasta. Ilta saa kuitenkin hurjan päätöksen kun nuori opiskelijatyttö Olivia Eerikäinen, yksi näytteijöistä, löydetään surmattuna. Kirjan yksi päähenkilöistä, rikosylikonstaapeli Alina Mänty saa verityön selvitettäväkseen. Johtolankoja on hyvin vähän, joten syyllisen selvittäminen ei ole helppoa. Työt eivät rikosylikonstaapelilla kuitenkaan lopu siihen, koska vain pari päivää myöhemmin samalla paikkakunnalla tunnettu runoilija löydetään kuolleena omasta asunnostaan. Työ ei ole helppo ja varsinkaan kun poliiseista tuntuu, että monella henkilölla on jotain salattavaa tapaukseen liittyen.

Kirjan murhan ja yllättävän kuoleman tapahtuessa jo heti alkupuolella, lukija saa miettiä pitkään, kuka oikeasti on syyllinen. Salaperäistä tunnelmaa kirjassa pidetään yllä hyvin loppuun asti. Syylliseksi kirjassa epäillään monia henkilöitä ja tietoa heistä ei juurikaan paljasteta, jolloin syyllisen päätteleminen kirjassa on melko vaikeaa. Itse en esimerkiksi osannut arvata kirjan loppua eli kuka on syyllinen ja kuka ei. Monet tekstin kohdat ovat harhaanjohtavia, koska kirjaan tuodaan koko ajan mukaan uusia henkilöitä, jotka eivät todellisuudessa liity mihinkään kirjan keskeiseen taphtumaan.

Kirjan rikosylikonstaapelilla on tarkat mietteet ja ajatukset siitä, miten jutussa edetään ja hän yrittää kaikin tavoin saada selvitettyä jutusta lisätietoa. Hänellä on itsellään elämässä tapahtunut asioita, joita hänen on vaikea sulattaa ja käsittää, mutta siitä huolimatta hän hoitaa työnsä ihan hyvin ja saa koko ajan lisää tietoa tapahtuneesta ja siitä, kuka voisi olla kaiken takana.

Kirja on hyvin salaperäinen ja arvoituksellinen. Kirjassa mielenkiinto pysyy mukana loppuun asti. Itse pidän kirjassa siitä, että tietoja ei paljasteta liian aikaisin, jolloin kirjan kiinostavuus lopahtaisi. Kirjan tapahtumissa on helppo pysyä mukana, mutta juonta sekoittavat henkilöt, jotka eivät ole olennaisia kirjassa ja heistä ei puhuta paljon. He ilmestyvät kirjaan yhtäkkiä ja häviävät myös välillä yhtä nopeasti.

Teoksessa on tarkasti mietitty miten tapahtumat etenevät ja millä tavalla asiat ilmaistaan. Kirjassa on selkeä kerronta ja tapahtumapaikkoja kuvataan selkeästi. Kirjan lopputilanne on omalla tavallaan hämmentävä ja se herättää lukijassa pohtivia ajatuksia.

7 kommenttia:

  1. Hyvä kuvaus kirjasta, kuulostaa mielenkiintoiselta :)

    VastaaPoista
  2. Tämä kirja vaikuttaa kyllä tosi hyvältä! Pidän itse dekkareista ja voisin hyvinkin lukea tämän kirjan joskus. Olit myös kirjottanut todella hyvä tekstin, joka sai herätettyä mielenkiinnon, mutta ei silti paljastanut liikaa asioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiva kuulla, että innostuit itsekin kirjasta! :)

      Poista
  3. Hyvin ja selkeästi kerrottu kirjasta. Saa mielenkiinnon nousemaan, voisin ehkä lukea itsekin:) Hyvää työtä!!

    VastaaPoista
  4. Kiinnostavan ja kutkuttavan kuuloisen dekkarin olet löytänyt! Olet osannut pohtia hyvin, kuinka kirjan jännittävyys on luotu. Kuva on myös hieno ja dekkarityyliin sopivan pelottavan näköinen! :)

    VastaaPoista