sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Star Wars: Jedioppilas 1. Nouseva voima Dave Wolverton Elias

Elias Parviainen
Jedioppilas
Nuseva voima

Valitsin tämän kirjan, koska Star Wars aihe on minulle osuva. Olen kasonut elokuvat ja lukenut joitain kirjojakin. Jedioppilas: Nouseva voima vaikutti mielenkiintoiselta. Kirja Sijoittuu paljon ennen Star Wars elokuvien alkamista, joka tekee siitä mielenkiintoisemman lukea ja piti mielenkiinnon.
Kirja kertoo nuoresta pojasta Obi-Wan Kenobista joka on joutumassa lähtemään temppelistään eikä hänestä tulisi jedioppilasta vaikka on siitä pienestä pitäen unelmoinut. Obi-Wan joutuu matkallaan Pandomeerille kaivosmiesten kanssa vaikeuksiin ja alkaa selvittäään ulkomaailman tekemää rikosta. Ja herättämään taitavan jediritarin huomiota ottamaan Obi-Wan oppilaakseen

Pidin itse kirjasta paljon, koska se oli sopivan mittainen ja sitä lukiessa aika kului aina hurjan nopeasti. Kirjaa tuli luettua nätteinä tyyninä iltoina terassilla ja iltaisin sängyssä pieniä pätkiä jännityksen ylläpitämiseksi.

Tarina sijoittuu aikakaudeltaan paljon tulevaisuuteen. Jossa asutaan planeettojen väillä kulkeminen on vaivatonta ja nopeaa. Aseistuksena on valosapelit ja laserpistoolit. Nykyaikaan on hyvin vaikea verrata, mutta hartaasti toivon näiden onnistuvan meidänkin tulevaisuudessamme.

Tarinassa on monenlaisia vieraita olentoja. Whipidit ovat ihmiseen verrattuna pieniä, karvaisia ja ilkikurisia otuksia jotka hengailevat Huttien kanssa. Hutit ovat puolestaan ihmisiin verrattuna suuria jokseenkin kömpelöitä otuksia joilla on synnynäinen ongelma vihanhallinnan kanssa. Arconalaiset ovat pitkiä vähän liskoja muistuttavia kahdella jalalla kulkijoita. Ne kulkevat aina jonkun kaverinsa kanssa ja ovat riippuvaisia erittäin vaarallisesta mineraalista, jonka sanotaan olevan Arconalaisille yhtä välttämätön kuin ihmisille vesi. Star Wars sarjassa on paljonmuitakin olentoja, mutta niistä ei mainita ensimmäisessä osassa.

Kirjan voisi kyllä luokitella tieteisfantasiaksi, sillä tarinassa kyllä yhdistyy yliluonnolliset tekijät ja tiede. Yliluonnollisia piirteitä on huomattavissa jedien "voimassa" joka parantaa heidän aistejaan ja vahvistaa heitä. Jokainen jedi ja padawan on varustettu valosapelilla, joka on miekka varustettuna todella kuumalla terällä. Terä voi olla jotain valon kaltaista sädettä joka leikkaa kovankin aineen läpi vaivatta.

Teoksessa riittää huumoria. Kun sitä esiintyy liittyy se lähes aina tarinan olentoihin ja heidän ominaisuuksiinsa. Esim. Jotkut olennot syövät aivan hurjia määriä ja jeditemppeleissä siitä tulee ongelma kun ruokaa tarjoillaan vain muutaman kerran päivässä. Olennot ovat omalaatuisia. Siksi huumorin saa kukoistamaan paikkapaikoin kevennykseksi.
 Paras sää - Paras lukupaikka

3 kommenttia:

  1. Olipas tosi hyvä ja mielenkiintoinen arvostelu! Voisin itsekin lukea tuon kirjan :)!

    VastaaPoista
  2. Kerrassaan mahtava arvostelu muruseni <3 Aivan loistava kuvakin kaiken kukkuraksi !:)

    VastaaPoista
  3. Hienoa, Elipotsi! :) Olet kirjoittanut hyvin kuvailevan arvion, jossa välittyy hienosti kirjan tunnelma ja omat tunnelmasi kirjan lukemisesta. Mahtava kuulla, että tykkäsit kirjastasi! :)

    VastaaPoista