sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Dani Pettreyn Uponnut: seikkailu historian ja meren syvyyksissä



Valitsin tämän kirjan, koska halusin lukea erilaisen dekkarin kuin yleensä. Uponnut on ensimmäinen osa viisiosaisesta Alaskan Courage -sarjasta. Sarja kertoo McKennan sisarusten elämästä.

Kirjan tapahtumapaikka on Alaskassa sijaitseva Yanceyn kylä Tariuk-saarella. Yancey on pieni, mutta sinne saapuu kesäisin massoittain turisteja, jotka käyvät maisemaristeilyillä Alaskassa.
Päähenkilöt ovat Cole McKenna, pelastussukeltaja, joka asuu kylässä sisarustensa kanssa, sekä Bailey Craig, Venäjän kielen ja kulttuurin professori, joka on muuttanut vuosia sitten pois Yanceysta. Tärkeitä sivuhenkilöitä ovat Colen sisarukset Kayden, Gage ja Piper sekä Colen paras ystävä Landon Grainger.
Kirja alkaa lentoturmasta, jossa kuolee kaikki koneessa olleet viisi ihmistä. Uhrien joukossa on muun muassa Baileyn täti Agnes, kaikkien rakastama Venäläis-amerikkalaisen Antiikkiliikkeen omistaja. Muutaman päivän päästä löytyy sukeltajan ruumis tarttuneena troolarin verkkoihin, ja pian vielä yksi ruumis. On selvää, ettei mikään näistä ollut onnettomuus.
Kirjassa on monta sheriffiä, joista Slidell, Tom ja Thoreau vain häiritsevät tutkintaa ja kylän muita asioita. Landon, Colen paras ystävä, taas selvittää murhia tosissaan Colen, Baileyn ja Colen sisarusten kanssa.
Kuolleen sukeltajan kännykästä löytyy arvoituksellinen kuva, joka tuo juttuun heti aivan uuden ulottuvuuden. Murhia aletaan yhdistää Alaskan venäläistaustaisiin ihmisiin ja lopulta ruhtinatar Maksutovin vanhaan, äskettäin kadonneeseen päiväkirjaan. Nämä asiat tekevät tarinasta vieläkin kiinnostavamman varsinkin, jos on kiinnostunut historiasta.
Colen ja Baileyn yksityiselämää kuvataan paljon, ja se tuntuu joissain vaiheissa menevän murhatutkinnankin ohi. Cole ja Bailey ovat tunteneet toisensa kauan ja olleet lukioikäisinä jonkin aikaa yhdessä. Sitten Baileyn elämä oli lähtenyt menemään huonoon suuntaan ja lukion jälkeen hän oli muuttanut muualle. Bailey on nyt siis tullut takaisin Yanceyhin, mutta aikoo lähteä heti, kun saa asiat Venäläis-amerikkalaisessa Antiikkiliikkeessä hoidettua. Cole ja Bailey jahkailevat melkein koko kirjan ajan molemmat tahoillaan, pitäisikö heidän yrittää uudestaan olla enemmän kuin ystäviä.
Tarinaa kerrotaan eniten Colen tai Baileyn, mutta myös Landonin ja Piperin näkökulmasta. Murhaajasta annetaan vinkkejä tarinan eri vaiheissa kertomalla muutama luku hänenkin näkökulmastaan. Tämän lisäksi murhaaja ilmestyy naamioituneena päähenkilöiden oven taakse. Lukija siis saa tietää murhaajasta aikaisemmassa vaiheessa kuin päähenkilöt. Murhaajan henkilöllisyyttä ei kuitenkaan paljasteta, mikä on tietysti tärkeää jännityksen säilymisen kannalta.
Kirjassa ei oikeastaan anneta lukijalle varsinaisia vihjeitä arvoitusten ratkaisemiseksi, vaan henkilöt ratkaisevat jutut ”itse”. He esimerkiksi lukevat ruhtinatar Maksutovin päiväkirjaa, mutta päiväkirjan tärkeä sisältö selviää vasta, kun he ovat ratkaisseet sen arvoituksen. Kirja antaa silti paljon mietittävää.
Murhaajan tausta ja motiivi selviävät vasta lähellä loppua. Kukaan yanceylainen ei tuntenut murhaajaa ennestään, vaan tämä tuli paikkakunnalle saatuaan selville, että voisi siellä toteuttaa suunnitelmansa. Tavallaan murhaajan päämäärä on hyvinkin ymmärrettävä, mutta seitsemän ihmisen murhaamista tuskin voi pitää hyväksyttävänä, oli päämäärä mikä tahansa.  
Kirja oli heti alusta asti sen verran mielenkiintoinen, etten pystynyt laskemaan sitä käsistäni ennen kuin olin lukenut sen kokonaan. Pidän kirjan henkilöistä ja aiheesta. Tarina liitetään Venäjän historiaan hyvin perustellulla ja uskottavalla tavalla, ja henkilöiden ammatit ja tarinan miljöö tuntuvat sopivan hyvin aiheeseen. Vaikka murhat ja niiden selvittäminen eivät ehkä yllä Agatha Christien tasolle, tarina on hyvin jännittävä ja arvoituksellinen. Kirjassa on mukava tunnelma, mikä on mielestäni erittäin tärkeä asia koko lukukokemuksen kannalta.

5 kommenttia:

  1. Olet kirjoittanut ja kuvaillut kirjaasi hienosti! Voisin itsekin lukea kirjan! Vaikuttaa kiinnostavalta! :)

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Kirja kuulostaa mielenkiintoiselta. Varsinkin se, että siinä on sukeltajia kiinnostaa minua. Kuva on hauska ja kirjan nimeen sopiva :)

    VastaaPoista
  4. Olet kertonut kirjasta hyvin ja mielenkiintoisesti. Kuva on kekseliäs ja hieno:)

    VastaaPoista
  5. Vau, upea ja kirjaan sopiva kuva! :) Olet kertonut kirjasta hyvin ja kattavasti ja pohtinut hyvin omaa lukukokemustasi. Alkoi itseänikin kiinnostaa kirjan lukeminen :) Hienoa kuulla, että pidit kirjasta ja se onnistui koukuttamaan sinut! :)

    VastaaPoista