sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Ihmissuhdeongelmia ja mysteerejä: J.K.Johansson - Noora, Palokaski #2

"Noora luki tekstiään hurmoituneena itsekin tuon nuoren naisen kertakaikkisesta upeudesta. Ensimmäinen ongelma olivat valokuvat. Jos halusi bloginsa menestyvän, tarvittiin paljon kuvia. Toiseksi tarvittiin hypetystä, ilman sitä mikään blogi ei noussut suosioon. Nooran pitäisi luoda Maddelle paitsi Facebook-profiili, Twitter- ja Instagram-tilit myös Googleplus ja Pinterest. Tässä menisi koko yö, mutta Noora tunsi pitkästä aikaa elävänsä." (s.56)

J.K. Johanssonin kirjoittama Noora on Palokaski-sarjan toinen teos. Kirja jatkaa tasan tarkkaan siitä, mihin edellinen on jäänyt. 16-vuotias koulunsa suosituin Laura Anderson on ollut viikkoja kadoksissa, kunnes hänet löydetään Palokasken lammelta hukkuneena. Lauran katoaminen ja löytyminen järkyttää koko Palokasken aluetta pitkään, eikä helpotusta tunnu löytyvän. Rikoskomisario Korhonen ottaa Lauran tapauksen harteilleen, sillä on varma, ettei Lauran kuolinsyytä ole saatu lopullisesti päätökseen. Korhonen haluaa myös vanhan poliisiystävänsä Miia Pohjanvirran mukaansa selvittämään mahdollista murhaa.

Päähenkilö Miia on vahvasti nettiriippuvainen henkilö. Hän käyttää lähes kaiken vapaa-aikansa netissä surffailuun. Pääpaino internetin maailmassa on monet eri keskustelupalstat, joiden selaaminen on Miialle jopa pakkomielle. Hän on tottunut kirjoittamaan viestejä nimimerkkien takaa, sillä entisessä nettipoliisin työssään hän teki näin lähes päivittäin. Miia kuitenkin jätti työnsä poliisin virassa ja siirtyi Palokasken yläasteelle erityisopettajaksi. Miialla on kiireisen elämänsä ohella myös ongelmia etenkin parisuhteiden kanssa.

Nimihenkilö Noora on nuori tyttö, joka tuntee olonsa varsin torjutuksi. Hänen perheensä olettaa kaiken epänormaalin käytöksen takana olevan Lauran kuolema, vaikka todellisuudessa Noora on Lauralle oikeastaan vihainen. Laura oli kaikkien huomion keskipiste, kaunis, sanavalmis ja hauska. Noora onkin valmis tekemään kaikkensa saadakseen suosiota ja tullakseen "uudeksi Lauraksi". Tyttö jopa väittää pelkäävänsä oleva seuraava henkirikoksen uhri, mutta eri asia on, kuka ottaa Nooran sanat tosissaan. Huomionnälkäisenä Noora luo myös keksityn lifestyle-blogin Madde's Life:n ja kerääkin paljon huomiota netin keskuudessa. Noora saa vihdoin tuntea olonsa huomatuksi ja oman ihanteensa mukaan eläväksi, joskin salanimi "Madden" turvaamana. Madde ei kuitenkaan tuo Nooralle pelkkää hyvää, vaan myös vaaran paikkoja ja paljastumisen riskiä.

Lauran tapaus kerää useita uteliaita ihmisiä ympärilleen. Liika uteliaisuus kuitenkin kostautuu, jolloin koko Palokaski kohahtaa uudelleen kahden mysteerin ollessa ilmoilla. Tuoreempi kuntosalilla nuorimies Saskalle tapahtunut onnettomuus paljastuukin varsin nopeasti murhaksi, mutta vapaana kulkee monia kysymyksiä, joilla tapauksia tutkivat vaivaavat päätään: Kuka on näiden takana? Ketkä puhuvat totta? Miksi tätä ei kerrottu aiemmin? Mitä tarkoittaa tämä ihmisten arjessa seuraava hopeinen enkeli?

Saskan murhan kohdalla kuvioihin ilmestyy uusi etsivä Veikko Holm, Korhosen sanojen mukaan "lyhytjalkainen albiino, joka joko kärsi jonkinasteisesta adhd:sta tai yksinkertaisesti veti amfetamiinia" (s.120). Holm pukeutuu aina vaimonsa Krista-Marionin neulomiin kuvioneuleisiin, ja tuntuu tunkevan vaimonsa sanontoja joka väliin minkä omalta taukoamattomalta puheeltaan ehtii. Holm kertoo hoitavansa Saskan murhan selvittämistä sillä aikaa, kun rikoskomisario Korhonen ottaa sairaslomaa ja selvittää päätään. Holmista ei kuitenkaan ole kunnollista apua, sillä keskittyminen karkailee täysin muihin asioihin.

Kirja koukuttaa lukijaansa mennessään kohti loppua. Monille asioille tuntuu olevan syy-seuraus-suhteita, henkilökuvat hahmottuvat ja pikkuriikkisetkin yksityiskohdat paljastavat teoilleen tekijöitä. Loppu on hyvin avoin jättäessään lukijalle hyvin tyhjän olon. Mielenkiintoinen päätös kirjaan saa miettimään muutamia vaihtoehtoja, joista jotkin kuulostavat enemmän todennäköisiltä kuin toiset. Palokaski-sarja jatkuukin vielä Nooran jäljiltä yhden teoksen muodossa, ja saa jopa tämäntyyppisen, vähän lukevan lukijan kiinnostumaan siitä.

Valitsin kyseisen dekkarin täysin kirjastonhoitajaan luottaen. Itselläni on hyvin suppeasti kokemusta dekkarien lukemisesta, jonka kerroinkin kirjastokäynnilläni. Valinta osui kyllä hyvinkin nappiin, sillä pyysin nykyaikaista kirjaa jossa tapahtumia olisi tarpeeksi eikä lukeminen kävisi tylsäksi. Sitä saatiinkin mitä tilattiin.

Lyhyesti tiivistettynä Noora on juuri omalle ikäryhmälleni sopiva kirja, sillä luettava materiaali oli tarpeeksi kevyttä, mutta silti koukuttavaa. Kirjassa on mukana huomattavaa epätoivoa, nettiriippuvuutta ja sosiaalisen median maailmaa. Se käsittelee kuitenkin myös muita suuria aiheita, kuten lapsettomuutta ja parisuhteisiin liittyviä niin positiivisia kuin negatiivisia tunteita.








8 kommenttia:

  1. Teksti saa kirjan kuulostamaan kiinnostavalta!

    VastaaPoista
  2. Hyvin kirjoitettu teksti ja hieno kuva :)

    VastaaPoista
  3. Teksti on hyvin kirjoitettu ja olet löytänyt paljon huomioitavia asioita. Voisin itsekin lukea kyseisen kirjan ! :)

    VastaaPoista
  4. Vautsi! Tosi kattava ja monipuolinen kuvaus sekä arvostelu! Tekstin perusteella minunkin tekisi mieli lukea kyseinen kirja. Lainaukset olivat myös mukava lisä arvosteluusi :-) Plus tietysti hieno kuva!!
    Mikä mielestäsi oli teoksessa parasta? Entä mikä huonointa? Kuinka Miia muuttui tarinan edetessä tai tapahtuiko hänen henkilöhahmolleen mitään?

    VastaaPoista
  5. Hyvä arvostelu sekä kuvaus. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta. Voisin itsekin lukea kyseisen kirjan :-)

    VastaaPoista
  6. Kuvailit todella hyvin ja mielenkiintoisesti kirjaa. Kuva on myös upea ja tunnelmallisesti otettu:)

    VastaaPoista
  7. Olet onnistunut kertomaan kirjasta mielenkiintoisesti ja sujuvasti. Hienoa Reetta ja hauskaa, että löysit kirjan, joka koukutti ja vei mennessään! :)

    VastaaPoista
  8. Olet onnistunut kertomaan kirjasta mielenkiintoisesti ja sujuvasti. Hienoa Reetta ja hauskaa, että löysit kirjan, joka koukutti ja vei mennessään! :)

    VastaaPoista