sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Agatha Christien mieltä hämmentävä Kohtalokas viikonloppu

Valitsin Agatha Christien dekkarin kohtalokas viikonloppu, koska olen katsonut melkein jokaisen elokuvan/jakson missä esiintyy Hercule Poirot. Rakastuin niihin ja päätin siksi lukea Agatha Christien teoksen jota en ollut vielä nähnyt tai lukenut.

Kohtalokkaan viikonlopun päähenkilö on Hercule Poirot. Kirjassa sivuhenkilöt ovat myös niin suuressa osassa, että minun oli vaikeaa päättää kutsunko heitä pää- vai sivuhenkilöiksi. Sivuhenkilöitä ovat John ja Gerda Christow, Henry ja Lucy Angkatell, David, Henrietta, Midge, Veronica ja tarkastaja Grange.

Kirja alkoi tylsästi, kun kirjan henkilöitä kuvailtiin ja esiteltiin vuorotellen. Kirjan henkilöt kaikki lähtivät viettämään viikonlopua maaseudulle Hollowiin. Ensimmäinen ilta sujui hyvin siihen asti, kunnes viereisessä talossa lomaa viettävä Veronica tuli lainaamaan tulitikkuja. Ensimmäisen yön oudoista tunnelmista huolimatta herättiin seuraavaan aamuun normaalisti ja Poirotkin oli tulossa Hollowiin päin. Kun Poirot saapui Hollowiin, näki hän ensimmäisenä Johnin makaamassa uimalammikon vieressä ammuttuna. Gerda revolveri kädessä seisoan hänen takanaan ja muut ympärillä ihmettelässä tapahtumaa. Kun John lausui viimeisen sanansa "Henrietta", alkoi Poirotin liian yksinkertaisen murhan selvittäminen.

Johnin murha tapahtuu kirjassa keskivaiheilla, kun kirjan henkilöt on oppinut tuntemaan jo melko hyvin. Murhaa Poirotin lisäksi tutkiva Grange vaikuttaa aluksi hieman turhalta ja hitaalta ihmiseltä, mutta lopuksi hänestä on kuitenkin hyötyä Poirotille. Hercule Poirotin omaa elämää ei kauheasti kuvailla kirjassa, mutta hänen ajatuksiaan ja tekemisiään murhaan liittyen kuvaillaan melko tarkasti. Kirjasta tulee esille, että Poirotilla on kova halu selvittää kuka on murhaaja ja miksi hän on murhannut Johnin. Monet kirjan henkilöistä kertoo Poirotille asioita joita eivät halua poliisille kertoa. Poirot huomaa jokaisen hänelle puhuvan valehtelevan ja tämä saa Poirotin hämilleen. Kun lopulta Poirot saa tietää kuka on murhaaja, hän tajuaa ettei murhaan ollut mitään ymmärrettävää syytä.

Kirja alkoi todella tylsästi, koska siinä vain kerrottiin henkilöistä ja heidän taustastaan. Aloin miettimään, että pystynkö koskaan lukemaan kirjaa loppuun asti. Kun kirjan henkilöt menivät Hollowiin kirja muuttui mielenkiintoiseksi ja aloin jopa pitää kirjasta. Kun kirjan lopussa paljastui kuka oli murhaaja, oli se minulle pieni pettymys. Odotin jotain ylättävämpää ja mielenkiintoisempaa. En suosittele kirjaa niille ketkä pitävät juonen käänteistä ja yllätyksistä. Mutta kirja oli kokonaisuutena ihan hyvä.

9 kommenttia:

  1. Hyvää ja taitavaa tekstiä, bueno kuva!

    VastaaPoista
  2. Kiva, että kerroit rehellisen mielipiteen kirjasta :)

    VastaaPoista
  3. Kerroit juuri sopivasti kirjan juonesta, voisit aloittaa kirjablogin! ;)

    VastaaPoista
  4. Hyvin kirjoitettu teksti ja hieno kuva! :)

    VastaaPoista
  5. Harmi, että koit pienen pettymyksen kirjan suhteen, mutta kiva, että kokonaisuudessan lukukokemus oli kuitenkin mukiinmenevä. Ehkä voit joskus koittaa, jos muut Poirot-tarinat tehoavat sinuun kirjoina? :) Tekstisi on selkeä ja kertoo olennaisimman.

    VastaaPoista