sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Sari Peltoniemen maaginen Haltijan poika

                                                          Haltijan poika                                  Milja Pakarinen       

Fantasiakirja Haltijan poika kertoo juuri lukionsa aloittaneesta Jouni Allisesta. Kertomuksen  alussa Jouni huomaa menettäneensä kyvyn nukkua, jonka vuoksi hän elää tavallisen elämänsä lisäksi salaperäistä yöelämää. Öisillä retkillään Jouni näkee vainajia, jotka tarvitsevat hänen apuaan.

Jounin siskolla ilmenee myös ihmeellisiä kykyjä. He molemmat etsivät öisin syntymäpaikkaansa toivoen, että löytäisivät joitain merkkejä äitinsä olinpaikasta. He haluavat päästä äitinsä luokse haltija maailmaan, tietämättä onko sieltä enää paluuta takaisin.

Teoksessa esiintyy pohjoisen kansan mytologiaa, kuten noitarumpuja ja shamaaneja. Kirjaan on myös taitavasti lisätty kauhun elementtejä esimerkiksi hautausmaa ja peiliin ilmestyvät hahmot. Raja "tavallisen" ja fantasiamaailman välillä on selkeä. Noitarummun soidessa Jouni sekä Saara nukahtavat ja päätyvät pohjoiseen. Heitä vastassa odottaa apuhenki, joka johdattaa heidät haltija maailman portin (kahden koivun) luokse.

Taikuuden ja magian osuus kirjassa on merkittävä. Jounin sisko Saara pystyy öisin muuntautumaan mihin eläimenhahmoon tahansa. Etenkin hän suojelee veljeään ketun hahmossa. Hän näkee myös tulevaan. Jounin puolestaan ei tarvitse nukkua. Yön tullen hän muuttuu entistä vahvemmaksi ja nopeammaksi.
Ilman taikuuden ja magian osuutta kirja kertoisi vain tavallisten nuorten elämästä.

Fantasian hyvyys ja pahuus on kuvattu elossa olevien ja vainajien vastakkain asetteluna. Vainajat ovat olleet alun perin hyviä, mutta he eivät ole päässet eteenpäin. He ovat jumissa tässä maailmassa. Sen takia he haluavat vahingoittaa muita.

Uskottavuutta tekstiin kuitenkin tuo se , että yliluonnollinen maailma on kuvataan suhteellisen arkisesti. Kirjassa esimerkiksi esiintyy nuorten parisuhdeongelmia ja perhe riitoja kunnes yö saapuu. Kirja pistää myös pohtimaan mitä yö pitää sisällään. Suurin osa ihmisistä nukkuu öisin, joten on aika luontevaa ajatella, että yön pimeässä voi tapahtua jotain salaperäistä. Jotain mitä päiväsaikaan ei voi selittää.

" Sinä hetkenä aloin ensimmäistä kertaa kunnolla aavistaa, mitä yö voisi tarkoittaa. Mitä kaikkea siellä voisi elää ja tulla minua vastaan ja mistä muilla ihmisillä ei ollut aavistustakaan." (s.25)

 Minut kirjaan sai tarttumaan etenkin sen kaunis kansi ja mielenkiintoinen kuvaus. Kirjaa lukiessani yllätyin kuinka mukaansa tempaava se oikeastaan on. En voinut keskeyttää lukemista, sillä halusin tietää mitä seuraavaksi tapahtuu. Juoni oli selkeä ja teksti helppolukuista. Kirjassa aika ajoin esiintyvät kauhu elementit lisäsivät vain kiinnostusta ja mielekkyyttä lukemiseen. Suosittelen tätä kirjaa kaikille , jotka ovat kiinnostuneet kauhun värittämästä fantasiasta.






3 kommenttia:

  1. Kuvailit kirjaa taitavasti ja siitä sai mielenkiintoisen kuvan. Luin itse kirjan ensimmäisen osan "Kuulen kutsun metsänpeittoon", joten haluaisin lukea tämän jatko-osankin. Haluaisin vielä kysyä, että miten Jouni ja Saara saivat kyvyn muuttua eläimiksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäin itsekin pohtimaan samaa sillä kirjassa ei erityisesti mainittu asiasta. Todettiin vain , että kesällä pohjoisessa vietetyn reissun jälkeen, he rupesivat saamaan näitä yliluonnollisia kykyjä. Se miten he saivat nämä kyvyt jäi kuitenkin minulle arvoitukseksi.

      Poista
  2. Oi, aivan ihana kuva! Sopii täydellisesti kirjaan!

    Teos kuulostaa niin pelottavalta, että en tiedä, uskaltaisinko lukea sitä, kun olen vähän heikkohermoisempaa sorttia. Mutta toisaalta se kuulostaa niin kiinnostavalta, että vähän houkuttaisi joskus lukeakin :)

    Tekstisi on analyyttinen ja pohdiskeleva. Ihan huikeaa tuo, mitä kirjoitat yöstä ja siitä, mitä yö saattaa sisältää. Mahtava juttu, että onnistuit löytämään kirjan, joka tempaisi sinut näin voimakkaasti mukaansa! :)

    VastaaPoista